Udsyn fra et telt

Nyt best practice katalog peger på interessant udviklingspotentiale for naturnære overnatningsformer

19.9.2024
© Michael Fiukowski & Sarah Moritz
Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Nyt katalog skal synliggøre muligheder, udfordringer og best practice for etablering af nye overnatningsformer tæt på naturen. Kataloget har afsæt i konkrete cases og eksisterende viden om problemstillinger for at udnytte et eksisterende potentiale inden for naturnær overnatning

Alle skal have mulighed for at vågne op til smuk, dansk natur. Det er visionen for projektet NATURNÆTTER, og det kan mærkes på den stigende interesse og efterspørgsel på naturnær overnatning rundt omkring i landet. Men der mangler viden på området, for de aktører, der ønsker at udnytte udviklingspotentialet.

I et nyt katalog har Dansk Kyst- og Naturturisme i samarbejde med VisitDenmark, Camping Outdoor Denmark, Dansk Glamping Union, Landsforeningen for landboturisme og 10 destinationsselskaber undersøgt udviklingsmuligheder og rammevilkår for etablering af nye naturnære overnatningstypologier i kyst- og naturturismen. Kataloget er en leverance i projektet NATURNÆTTER, som blandt andet arbejder med, hvordan eksisterende overnatningskapacitet kan transformeres til et bæredygtigt naturnært overnatningsprodukt af høj kvalitet.

”Der eksisterer et markant potentiale for kyst- og naturturismen i at imødekomme gæsternes ønsker til og glæde ved udeliv og outdoor-oplevelser. Her handler det ikke så meget om skalering, men i højere grad om at understøtte naturnær overnatning med design, originalitet og på et værdigrundlag om nærvær, fællesskab og bæredygtighed. Samtidig bidrager muligheden for at udbyde disse typer af overnatning til bosætning og beskæftigelse i de lokalsamfund, de er en del af,” fortæller Marie Vestergaard Madzak, projektleder hos Dansk Kyst- og Naturturisme og fortsætter:

”En af de helt store udfordringer i forbindelse med at oprette naturnær overnatning er at forstå lovgivningen på området og de overordnede rammer for opførsel af overnatningssteder.”

Kataloget har derfor til hensigt at synliggøre muligheder, udfordringer og best practice i forbindelse med etablering af nye typologier inden for naturnær overnatning.

Dialogværktøj til folk på begge sider af bordet

Kataloget er tiltænkt som et dialogværktøj til folk på begge sider af bordet, herunder aktører og relevante myndigheder, når der skal ansøges om at opføre ny naturnær overnatning. Især de mindre overnatningssteder, som ønsker at oprette nye tilbud, som f.eks. tiny houses, glamping, trætophytter, kan få gavn af kataloget. Denne type typologier møder ofte udfordringer i forbindelse med rammebetingelser, især i forbindelse med arealanvendelse og drift. Derfor er ønsket, at denne viden kan hjælpe overnatningsaktører med at forstå, hvilke regler og udfordringer, de skal tage højde for ved f.eks. etablering af overnatningsenheder i landzone.

Hos Landsforeningen for landboturisme er man glade for kataloget og ser det som en konkret hjælp til deres medlemmer, der arbejder med eller ønsker at styrke deres naturnære overnatningstilbud:

”Vores medlemmer efterspørger viden om den nuværende lovgivning og rammevilkår, og kan forhåbentlig bruge de erfaringer kataloget belyser, til at opføre mere naturnær overnatningskapacitet, som der er en stigende efterspørgsel på. Kataloget giver værdifuld viden, der kan tage os endnu længere i udviklingen af bæredygtig naturnær overnatning i høj kvalitet,” fortæller Bjarne Boesen, formand for Landsforeningen for Landboturisme.

Kataloget er lavet i samarbejde med 17 virksomhedscases fordelt på forskellige overnatningstilbud, geografi og plangrundlag. Det er erfaringer fra de 17 cases, der er omsat til best practice-erfaringer inden for forskellige typologier for at understøtte ønsket om at omsætte det potentiale, aktørerne oplever med henblik på at styrke eksisterende eller skabe ny forretning.

Projektet er gennemført i samarbejde med VisitDenmark, Camping Outdoor Denmark, Dansk Glamping Union, Landsforeningen for landboturisme og 10 destinationsselskaber: Destination Himmerland, Destination Limfjorden, Destination Nord, Destination Vesterhavet, Destination Sønderjylland, Destination Kystlandet, Destination Sjælland, Visit Lolland-Falster, Destination Bornholm og VisitNordsjælland.

Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.  

Marie Vestergaard Madzak
Vil du vide mere?

Projektleder

mvm@kystognaturturisme.dk