Naturen er Danmarks største attraktion: Ny plan skal indfri potentialet i den stigende interesse for aktiviteter i det fri
Naturen danner rammen om stadigt flere oplevelser, i takt med at efterspørgslen stiger. En ny handlingsplan for outdoorturisme og naturoplevelser skal sikre, at Danmark kan tilbyde ekstraordinære naturoplevelser og attraktive services, samtidig med at vi passer på naturen.
De grønne skove, de blå bølger og de lyse sandstrande. Naturen er fortsat Danmarks vigtigste trækplaster, men anvendelsen af naturen er i opbrud, og ændres markant i disse år. Nye målgrupper kommer til, og outdooroplevelser er ikke længere en niche for de få og rå.
Udviklingen stiller et større krav om variation i både oplevelses- og overnatningstilbud i naturen og understreger samtidig potentialet i en bæredygtig udvikling og behovet for, at vi passer på naturen.
Derfor lancerer Dansk Kyst- og Naturturisme en ny handlingsplan for outdoorturisme og naturoplevelser i Danmark. Den skal sikre, at Danmark kan tilbyde ekstraordinære naturoplevelser og attraktive services for outdoorturister – uden at gå på kompromis med en grøn balance. Visionen er, med andre ord, at skabe ”varige indtryk med grønne aftryk”.
Handlingsplan for outdoorturisme og naturoplevelser indgår som en del af den nationale turismestrategi, som Regeringen offentliggjorde i oktober. Planen sætter en retning for, hvordan outdoorturismen kan bidrage til at indfri de nationale pejlemærker.
Morten Dahlin, minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde, udtaler:
"Outdoorturismen er enormt vigtig, særligt for vores landområder. De arbejdspladser og indtægter, som outdoorturismen skaber, er med til at binde vores land bedre sammen. Jeg håber, at flere i fremtiden får glæde af Danmarks smukke kyster og Danmarks smukke natur, som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at passe godt på.”
Naturglæde for alle
Handlingsplan for outdoorturisme og naturoplevelser skal sikre, at naturen er tilgængelig for både gæster og borgere. Og så skal den sikre, at udviklingen sker på naturens præmisser, så det bliver naturens grænser og bæreevne, der er styrende for hvor og hvordan, der udvikles.
”Vi skal udvikle naturoplevelser, der er værd at besøge, og som bidrager til et godt sted at bo. Det lokale erhvervsliv skal opleve økonomisk fremgang ved at kunne tilbyde efterspurgte services og produkter, og de lokale borgere skal kunne få glæde af rekreative faciliteter og services,” udtaler Jens Hausted, direktør hos Dansk Kyst- og Naturturisme.
Danmarks natur er et fælles anliggende, og derfor er handlingsplanen skabt i tæt samarbejde med Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Kommunernes Landsforening, Destinationsselskaberne, Dansk Skovforening, Danmarks Nationalparker og Danmarks Idrætsforbund.
Handlingsplan for outdoorturisme og naturoplevelser er desuden en specialiseret plan under Dansk Kyst- og Naturturismes Handlingsplan for kyst- og naturturismen i Danmark.
Fem konkrete mål
I handlingsplanen præsenteres et vidensgrundlag og et strategisk afsæt for, hvad Dansk Kyst- og Naturturisme vil anbefale, at der fokuseres på i den kommende årrække. Med fem konkrete, strategiske mål og underliggende udviklingsspor er der sat en retning for, hvordan outdoorturismen og naturoplevelserne i Danmark kan styrkes.
”Vi skal bl.a. turde prioritere de flagskibstilbud, som kan fungere som trækplastre. Dernæst skal vi investere i den rekreative infrastruktur – og her tænker vi langt mere end transport fra A til B, men også fx iscenesættelse af naturoplevelser i sammenhæng med klimatilpasning og kystudvikling,” fortæller Jens Hausted, og tilføjer:
”De øvrige tre mål går på, at udviklingen af kommercielle og grønne forretninger skal gå hånd i hånd. At data skal være et naturligt grundlag for at træffe beslutninger og fremme en hensigtsmæssig adfærd i naturen, så vi sikrer bevarelsen af den danske natur.”
Med handlingsplanen inviterer Dansk Kyst- og Naturturisme nationale og lokale aktører ind i et bredt samarbejde og bidrager gerne med viden og sparring i andre parters udviklingsprojekter.
Fakta om handlingsplanen
|
Specialkonsulent