Brandts Museum

Fælles temadag om kultur og turisme den 18. september: Partnerskaber bag kulturturismen

22.8.2024
Foto: Skovdahl Nordic

Et stærkere samarbejde mellem museer, destinationsselskaber og turismeaktører kan løfte turistens oplevelse. Deltag i temadagen om kulturturisme onsdag den 18. september 2024 på Kunstmuseum Brandts i Odense.

Museumsbesøget er ofte en del af turistens ferieplan. Ferieplanen involverer også mange andre turistaktører - campingpladsen, strandparken, isbutikken, restauranten og bryggeriet. Og så skal turisten finde vej og fragtes.

Faktisk kan et museumsbesøg være betinget mere af ferie-logistikken end ønske og interesse, og museers turismerettede besøgsøkonomi er derfor ofte afhængig af mange andre aktører. Alligevel anskuer mange deres turismetilbud isoleret ud fra deres egne matrikler, og ikke ud fra turistens "ferie-flow".

På denne temadag bliver vi klogere på, hvordan museer, destinationsselskaber og andre turistaktører kan indgå i partnerskaber for bedre at imødekomme turisternes behov.

Programmet giver inspiration, gode eksempler og mulighed for fælles drøftelser af udfordringer og muligheder i nye partnerskaber ud fra to temaer:

  1. Fællesskab om værtskabet
    Hvordan forskellige aktører anvender hinandens ressourcer og faciliteter for at løfte turistens oplevelse af et område.
     
  2. Samarbejde om oplevelsesprodukter og nye fortællinger
    Hvordan forskellige aktører anvender hinandens kompetencer til at skabe ny viden, bedre oplevelser og skarpere fortællinger for turisten - og ny og bedre økonomi.

Temadagen er målrettet destinationsselskaber og de museumsmedarbejdere, der har direkte betydning for turistproduktet - fx markedsføringsansvarlige, formidlere, kommercielle medarbejdere og museumschefer.

Program
 

09.30

Ankomst, kaffe og croissanter

10.00 

Velkomst og opsamling fra første netværkskonference om kulturturisme

10.15

Nye veje i samarbejdet mellem kultur og turisme
Inspirationsoplæg, gode eksempler og masser af dialog

  • Oplevelseskæder gennem strategiske partnerskaber
    Destination Fyn har ambitiøse mål for udviklingen af turismen og har derfor udarbejdet en fælles udviklingsplan for Fyn og Øerne. Kulturturismen spiller, som del af det samlede oplevelsestilbud, en central rolle i planen. Et af hovedinitiativerne er at skabe sammenhængende oplevelseskæder - gennem tæt samarbejde og på tværs af geografi.
    v/ Tue Kempf, direktør, Destination Fyn
     
  • Når natur bliver kultur: Vandreture med hekse, vikinger og industrihistorie
    Dansk Vandrelaug, Nationalmuseet og Danmarks Naturhistoriske Museer indgik i 2023 et samarbejde om etablering af historiske vandreture i hele landet. Turene er udarbejdet sammen med de lokale museer om forskellige temaer som fx besættelsen, hekse, vikinger og industrihistorie.
    v/ Gitte Engholm, projektleder, Nationalmuseet
     
  • Fælles om værtskabet – med ny hjælp fra Ida
    Destination Vesterhavet arbejder med at klæde erhvervet – herunder også museerne – på til god destinations-gæsteservice og skabe netværk på tværs af oplevelser og kultur. Hør om erfaringerne med bl.a. front-of-house-konferencer og seneste nye skud på stammen ”Ida”, en AI-genereret serviceassistent som hjælpemiddel til digital gæsteservice. Hvilke erfaringer er der med samarbejdet mellem kultur og turisme om værtskabet? Hvilke nye indsigter har Ida givet?
    v/ Kent Jensen Bøndergaard, marketing- og medlemschef, og Ditte Lange, marketing- og eventkoordinator, Destination Vesterhavet 
     
  • To Prompt or Not to Prompt - verdens første generative historieguide
    En ambitiøs satsning og et tæt samarbejde i nye partnerskaber bringer 600 års historie ud til turister og borgere, hvor de end befinder sig, på egne sprog og på alle tider af døgnet. 
    v/ Sebastian Gyrst-Longsig Christensen, museumsleder, Museerne Helsingør
     

12.00 

Frokost 

13.00

Velkommen til Kunstmuseum Brandts
v/ Ulrik Jungersen, kommerciel chef, Kunstmuseum Brandts

13.15

Dialog og samarbejde på tværs: Kulturturisme er en holddisciplin
Hvilke potentialer og mulige udfordringer rummer kulturturismens udvikling for kulturaktører og destinationsselskaber? Dansk Storbyturisme har fået udarbejdet en analyse, der peger på de nyeste trends og tendenser inden for kulturturisme. 
v/ Klaus Bondam, direktør for mobilitet, kultur og destinationer, Wonderful Copenhagen

13.30

Ordet er frit: Debat og fælles drøftelser
Vi dykker ned i andre erfaringer, metoder og de udfordringer, der er for samarbejdet mellem kultur og turisme med udgangspunkt i to temaer:

  1. Fællesskab om værtskabet
  2. Samarbejde om oplevelsesprodukter og nye fortællinger

v/ Søren Moesgaard Bjørnsen, insights manager, Nationalmuseet

14.30

Kaffepause

15:00

Ny handlingsplan for kulturturisme: Flere kyst- og naturturister skal opleve den danske kultur
Handlingsplanen lægger op til nye partnerskaber mellem kultur og turisme også i kyst- og naturturismen. Hvad betyder det mere konkret?
v/ Claudia Rota Andersen, programchef, Dansk Kyst- og Naturturisme

15.20

Afrunding og tak for i dag

15.30

Mulighed for at opleve Kunstmuseum Brandts på egen hånd